Jedność wiedzy, jedność poznania
  • Strona główna
  • Wystawy
  • “Ziemia i Woda” – wystawa projektu grupy Food Think Tank, którego członkinią jest Karina Marusińska, 13 marca – 25 kwietnia 2015 Galeria Dizajn BWA, ul. Świdnicka 2-4, Wrocław
wystawa projektu grupy Food Think Tank

Ziemia i woda to dwa elementarne żywioły, które fascynowały starożytne kultury i które nadal są inspiracją dla ludzi, w tym różnych specjalistów z grupy Food Think Tank: kucharzy, artystów, badaczy, naukowców czy rolników. Od kilku miesięcy kolektywnie pracują nad czwartym swoim projektem Ziemia i Woda, tworząc koncepcję tymczasowej restauracji i poszukując nowych, nieoczekiwanych rozwiązań. Wzajemnie dzielą się wiedzą i eksperymentują, nierzadko wychodząc poza przyjemne strefy własnego komfortu. Wielkim finałem projektu będzie kolacja. W podwrocławskiej miejscowości Milejowice, na polu gospodarstwa Milejowe Pole, w środę 22 kwietnia, który jest Międzynarodowym Dniem Ziemi, wydana zostanie podziemna, czterogodzinna kolacja, która zaprezentuje efekty wielomiesięcznej pracy nad lokalnymi produktami spożywczymi.

 
Wystawa Ziemia i Woda jest opowieścią o metodologii pracy grupy Food Think Tank. W przestrzeni galerii pokazuje to, co przyczynia się do stworzenia restauracji z menu, które w pełni oddaje ideę projektu. Dla Food Think Tank smak jest konstruktem holistycznym, na który składają się bodźce odbierane przez wszystkie zmysły. Dlatego w strukturę kolacji wchodzi nie tylko jedzenie, ale również dźwięk i oprawa muzyczna, specjalnie zaprojektowana zastawa ceramiczna i drewniana, skomponowany zapach, wizualizacje i w końcu sama przestrzeń niecodziennej restauracji.

W galerii Dizajn powstała ekspozycja w duchu idei DIY (Do It Yourself / Zrób to sam), silnie powiązanej z manifestem grupy. Jest to namacalna dokumentacja procesu, gdzie pośród sadzonek, łupków ceramicznych, odpadów i prób kulinarnych zanurzonych w ziemi, odnaleźć można mikrolaboratorium smaku, dynamicznie rozwijające się z biegiem czasu. Kulminacją będzie dzień kolacji (22 kwietnia), która zostanie przetransmitowana do przestrzeni galerii, a następnie przez kolejne trzy dni, aż do 25 kwietnia, będzie można zobaczyć to, co pozostało, po podziemnej restauracji. 

Strona projektu foodthinkthank/

Idź na górę