Ziemia i woda to dwa elementarne żywioły, które fascynowały starożytne kultury i które nadal są inspiracją dla ludzi, w tym różnych specjalistów z grupy Food Think Tank: kucharzy, artystów, badaczy, naukowców czy rolników. Od kilku miesięcy kolektywnie pracują nad czwartym swoim projektem Ziemia i Woda, tworząc koncepcję tymczasowej restauracji i poszukując nowych, nieoczekiwanych rozwiązań. Wzajemnie dzielą się wiedzą i eksperymentują, nierzadko wychodząc poza przyjemne strefy własnego komfortu. Wielkim finałem projektu będzie kolacja. W podwrocławskiej miejscowości Milejowice, na polu gospodarstwa Milejowe Pole, w środę 22 kwietnia, który jest Międzynarodowym Dniem Ziemi, wydana zostanie podziemna, czterogodzinna kolacja, która zaprezentuje efekty wielomiesięcznej pracy nad lokalnymi produktami spożywczymi.
W galerii Dizajn powstała ekspozycja w duchu idei DIY (Do It Yourself / Zrób to sam), silnie powiązanej z manifestem grupy. Jest to namacalna dokumentacja procesu, gdzie pośród sadzonek, łupków ceramicznych, odpadów i prób kulinarnych zanurzonych w ziemi, odnaleźć można mikrolaboratorium smaku, dynamicznie rozwijające się z biegiem czasu. Kulminacją będzie dzień kolacji (22 kwietnia), która zostanie przetransmitowana do przestrzeni galerii, a następnie przez kolejne trzy dni, aż do 25 kwietnia, będzie można zobaczyć to, co pozostało, po podziemnej restauracji.
Strona projektu foodthinkthank/