Członkini Akademii Młodych Uczonych i Artystów Karina Marusińska wraz z grupą studentów Wydziału Ceramiki i Szkła ASP  bierze udział w edukacyjnym projekcie „Ziemia i Woda”. Projekt prowadzi grupa FOOD THINK TANK.
Efektem końcowym projektu ma być kolacja dla 36 osób, która zostanie zaaranżowana pod ziemią 22 kwietnia 2014 roku,
„Food Think Tank” to grupa fachowców z różnych dziedzin, głównie działających we Wrocławiu, która uformowała się przez ostatni rok wokół edukacyjnych projektów kulinarnych kierowanych przez Tomasza Hartmana (szef kuchni Szajnochy 11) i Michała Lewandowskiego (współwłaściciel Szajnochy 11). Są wśród nich szefowie kuchni (Michał Czekajło), cukiernicy (Krzysztof Klimaszewski, Patryk Szczepański), artyści (Joanna Nowara, Karina Marusińska, Jędrzej Stelmaszek), rolniczka (Ewelina Żygadło), studenci oraz naukowcy (Anna Żołnierczyk, Marcelina Mazur), opiekę merytoryczną sprawują Jarosław Dumanowski, Kristoffer Basznianin. Food Think Tank to naczynie połączone wspólnym doświadczaniem, z którego czerpać możesz jedynie tyle, ile do niego włożysz. (…)

 
Centrum konceptualnego wszechświata wyznacza tym razem ziemia i woda. Łatwo nie będzie z nimi pracować. Bo choć są podstawą naszej egzystencji, najbardziej elementarnymi, podstawowymi substancjami, to czasami o nich zwyczajnie zapominamy. Badanie „oczywistości” tego pokroju, to głównie stawianie wyzwania wyobraźni. Jak daleko poza kulturowe klisze, filtry i formy wypracowane przez stulecia uda się wyjść Food Think Tank’owi? Zaczynamy od zaufania, że proces dekonstrukcji jest zawarty gdzieś pomiędzy dwoma, równie bliskimi nam, punktami: A – kulinaria jako aktywność kulturowa oraz B – odżywianie jako funkcja biologiczna.”
Tekst: Agnieszka Szydziak, zdjęcia: Jędrzej Stelmaszek / GrappaStudio

Co dwa tygodnie Magazyn Usta publikuje relacje z przebiegu projektu:
http://ustamagazyn.pl/2014/11/1893/
http://ustamagazyn.pl/2014/12/materie/